Stoppen met roken en de evidente voordelen

Geplaatst op 20-01-2023

Categorie: Mens en gezondheid

Roken is een van de grootste oorzaken van ziekten die kunnen worden voorkomen en wereldwijd overlijden veel mensen door deze ziekte. Het is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, longkanker, chronische obstructieve longziekte (COPD) en tal van andere kwaadaardige longaandoeningen. Het is bovendien een belangrijke risicofactor voor bepaalde kankers, zoals keelkanker, maagkanker en zelfs blaaskanker.

Stoppen met roken en gezondheid

Stoppen met roken kan direct bijdragen aan de verbetering van de gezondheid. Binnen 20 minuten na het stoppen met roken, daalt de bloeddruk en de hartslag. Binnen een dag, vermindert het risico op een hartaanval. Binnen een maand, verbetert de bloedcirculatie en vermindert het risico op longontsteking. Binnen een jaar, daalt het risico op hart- en vaatziekten en binnen tien jaar, daalt het risico op longkanker aanzienlijk.

Stoppen met roken is dus een van de beste dingen die je kunt doen voor je gezondheid. Het kan direct bijdragen aan de verbetering van de gezondheid en het verminderen van het risico op vele ziekten op lange termijn. Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken, zoals nicotinevervangende producten, medicijnen en professionele hulp, dus er is geen reden waarom iemand niet kan stoppen met roken.

Geld besparen als je stopt met roken

Roken zorgt voor een hoop problemen. De overheid wil eigenlijk dat iedereen er maar helemaal mee stopt en dat de sigaretten niet meer verkocht mogen worden. Ergens is dat helemaal geen slecht idee, aangezien roken een flink aantal nadelen heeft voor de gezondheid. Daarnaast zijn er voor jezelf ook nog andere redenen waarom je zou kunnen stoppen met roken. Het kost namelijk behoorlijk veel geld. Het is daarom ook geen slecht idee om om deze reden te stoppen met roken.

App

In de vele app stores die er zijn, kun je appjes vinden waarmee je kan zien hoeveel geld je nou eigenlijk bespaart door te stoppen met roken. Daarnaast wordt in die app vaak ook aangegeven hoeveel beter je gezondheid is geworden sinds je gestopt bent met roken. Zou staat er bijvoorbeeld dat je longen binnen een week al meer dan 50% schoner zijn geworden. In deze appjes wordt dus vaak ook weergegeven hoeveel geld je bespaart. Voor de mensen die rond een pakje per dag roken, kan het al bijna 200 euro schelen per maand als je stopt met roken. Van dat geld zou je bijvoorbeeld weer hele leuke andere dingen kunnen doen.

Stoppen is moeilijk

Een veel gehoorde reden waarom mensen maar moeilijk stoppen met roken, is omdat de verslaving zo hoog is, dat het stoppen enorm moeilijk wordt. Het is ook een moeilijk en een zwaar proces om te stoppen met roken, maar als het je eenmaal gelukt is, zal het zijn vruchten afwerpen. Veel mensen die gestopt zijn met roken, geven aan dat ze het gevoel hebben zich echt beter te voelen en het gevoel hebben dat ze weer kunnen ruiken en dat smaken beter doorkomen. Het voordeel van deze maatschappij is dat er veel mogelijkheden zijn om te stoppen met roken, waardoor het proces iets makkelijker kan gaan.

In ieder geval, stoppen met roken is een proces en het is belangrijk om te weten dat er veel hulp beschikbaar is, het is aan te raden om deze hulp te benutten om de kans te vergroten dat je slaagt.

Kijk voor meer informatie ook eens op Gezondheidtrends.nl